Officiële verklaring van team Artemiscup

Officiële verklaring van team Artemiscup

Beste Atleten en Coaches,

Naar aanleiding van de officiële brief van de NBBF wedstrijdcommissaris op Facebook even een korte reactie.

Met trots hebben wij achttien jaar alles in het belang van de atleten gedaan en zullen dat ook altijd blijven doen. De nare nasleep en onrust bij atleten na een succesvolle en sportieve wedstrijd had niet nodig geweest. De geselecteerde atleten mogen gewoon deelnemen aan de Iron Man/Maiden.

Even ter verduidelijking;
De organisatie van de Artemiscup heeft een volledig capabel jurypanel samen gesteld. Naar eer en geweten zoals wij dat de afgelopen achttien jaar hebben gedaan op alle wedstrijden. Juryleden die Nationaal en Internationaal jureerden nog ver voordat het huidige jurylandschap van de NBBF ooit nog maar een juryseminar gevolgd heeft en/of er een jury seminar bij de NBBF/IFBB Nederland bestond. Wij staan dus volledig achter de jury en de uitslagen welke ook geldig zijn met respect naar iedere atleet.

Ook staan wij voor transparantheid en zijn wij neutraal.  Sport verbroedert en het zou juist gewaardeerd moeten worden dat er vanuit diverse bonden wordt samengewerkt zonder ego.  Zoals ook is gebeurd op 5 november. Er is gejureerd en geselecteerd voor doorstroming volgens de regels van NBBF/IFBB Nederland.

Als er in de ogen van de NBBF iets niet goed gaat en de Artemiscup organisatie door omstandigheden per ongeluk iets over het hoofd ziet, had de NBBF voorafgaande  de wedstrijd toen dit door een official geconstateerd werd zich direct moeten melden. In onze beleving was de relatie met de aanwezige NBBF functionarissen dusdanig goed, dat dit geen enkel probleem zou moeten zijn om de organisatie onmiddellijk privé hierop aan te spreken. Dan had de Artemiscup organisatie hierin nog tijdig en ter plaatse oplossingsgericht actie kunnen ondernemen. Ook hier weer in het belang van de atleet.

De NBBF wedstrijdcommissaris welke op het moment van de wedstrijd in Spanje was voor de WK en niet op de Artemiscup wedstrijd aanwezig was, vond het blijkbaar nodig om een dag later zonder enige aankondiging of gesprek zo heftig te reageren. Het had chiquer geweest als het NBBF/IFBB Nederland bestuur en de NBBF wedstrijdcommissaris eerst even contact hadden opgenomen met de Artemiscup organisatie en het gesprek waren aangegaan.

Nu achteraf blijkt dat het hele probleem om slechts één jurylid te gaan die notabene honderd procent capabel in deze functie is. En al jaren lang jureert met een zeer hoge score en welke zelfs internationaal juryleden controleert. We spreken hier over een jurylid van top niveau. Met dat niveau juryleden zou men juist blij en dankbaar moeten zijn. Eerder was het nooit een probleem dat dit jurylid opgesteld is, hij jureert immers als jaren bij onze organisatie. Andre Bruijstens is iemand die zijn benen onder zijn lijf weg rent voor de atleten. En als volwassen mens zonder ego zijn NAC functie even opzij zet op de dag van de Artemiscup wedstrijd om daar volgens NBBF/IFBB regels te jureren. Alles in het belang van de atleten.

Maar omdat dit jurylid een paar keer per jaar werkzaamheden verricht als collega-bond voorzitter NAC en zich daar net zo hard inzet voor de atleten, zijn atleten nu onnodig geconfronteerd met stress en onzekerheden. NBBF/IFBB Nederland had direct kunnen zeggen de selectie atleten gaan zonder problemen door naar Iron Man/Maiden en mogen atleten nooit de dupe zijn.

Voor ons onbegrijpelijk en onze excuses hiervoor.
Wij hebben nog nooit aan “Kruidvat “of ‘Etos” politiek gedaan. De atleet bepaald nog altijd zelf naar welke “winkel” hij gaat. Daarnaast hebben wij zowel privé en als organisatie warme banden en vriendschappen met iedereen die onze geliefde sport in welke vorm dan ook een warm hart toedraagt. Geen haar op onze hoofd of zelfs een gedachten die bewust andere mensen in een vervelende positie zou brengen.

Mike Ozden Teckandan koos ervoor om te hakken met een botte bijl. Verbazingwekkend omdat meneer Teckandan ons te pas en te onpas weet te bellen als hij iets nodig heeft of informatie wil en wij hem altijd netjes te woord staan.

Je verstoppen achter de woorden; wij als NBBF handelen volgens de Internationale IFBB regels is onzin. Want deze worden lang niet allemaal nagevolgd, zijn er genoeg eigen NBBF regels en wordt er met twee maten gemeten.

Als er ook maar enige vorm van respect was geweest had het bestuur van de NBBF alsmede de wedstrijdcommissaris even de moeite genomen om dit privé te bespreken. Dat daarna een officiële brief eruit gaat prima. Nu is er onnodig onrust gezaaid bij atleten. Achttien jaar lang hebben wij zelfstandig altijd succesvolle wedstrijden neergezet voor de atleten. Atleten die voor de uitzonderlijke samenwerking sinds 2015  ook al doorgestroomd zijn, internationaal gedraaid hebben bij de IFBB  en zelfs hun Pro status hebben gehaald. Altijd hebben wij  in het belang van een goede samenwerking voor de atleten en doorstroming gehandeld zoals Juliette Bergmann ook weet van deze organisatie.

Voor ons blijft de reden dat we wedstrijden zijn gaan organiseren onveranderd. Atleten zijn altijd vrij in hun keuze. De Atleet bepaald en niet de bond of organisatie. Manipulatie en intimidatie zijn niet de weg om atleten of mensen aan je te binden. Respect verdien je en dwing je niet af en zeker niet met angst en/of onrust te zaaien. Je kunt slechts proberen een klimaat te creëren waar atleten zich fijn en gewaardeerd voelen en vrijwillig bij je terug komen.

De Artemiscup organisatie bedankt President Juliette Bergmann en Jim Lensveld voor het vertrouwen en de uitzonderlijke samenwerking. Wij wensen jullie het beste.

De Artemiscup organisatie blijft wedstrijden organiseren zoals jullie van ons gewend zijn.
Ons team gaat evalueren en zal volgend jaar zeker terug komen met oplossingen en datums. Hier word een traject van B en A status in meegenomen. De wegen naar de uiteindelijke Pro status wedstrijden liggen inmiddels volledig open voor elke atleet die deze ambitie heeft. Ook voor de atleten die niet deelnemen aan de NBBF/IFBB Nederland wedstrijden ligt deze weg volledig open.

Ons motto: op naar een gezond en sportief wedstrijdklimaat in 2018.

Warme groet,
Team Artemiscup

 

Download hieronder het originele document:

Officiële brief aan Media

Geef een reactie

Sluit Menu